Di 13: Het fietspad

Het fietspad was mijn weg naar zelfstandigheid: De eerste keer dat ik met een vriendje op de fiets mocht naar het grotere dorpje, en hij leidde mij ook naar de middelbare school. Ik werd ouder, de wereld veranderde, en ook jij zag verschillende generaties over je heen fietsen.

Wij lieten je kennismaken met de mp3-speler, en je zag dagelijks scholieren met oordoppen, die op deze manier omgevingsgeluiden buitensloten: bekentenissen, en een zwarte optocht. Dit was nog maar het begin, want toen kwamen de appende jongeren, weggekropen in kleine schermpjes. Inmiddels zijn we weer een aantal jaren verder, en heeft iedereen een draagbaar stereosysteem of een elektrische fiets; De laatste jaren word ik ingehaald door bejaarden die amper trappen en altijd windje mee hebben, of door de jeugd, die me omverblaast met te hippe muziek.

Alles verandert en ik ben bang dat ook jij een keer verdwijnt. Krijgen we over vijftig jaar een nieuwe lading tieners die deze blog niet meer begrijpt omdat ze begrippen als mp3-speler, appende en fietspad niet meer kennen? Waarschijnlijk is dit het geval en vertel ik met trots over onze technologische hoogstandjes aan mijn kleinkinderen. Voorlopig ga ik van je genieten tijdens het hardlopen, terwijl ik met mijn AirPods nummers stream via Spotify.