Za 11: Catch Me If You Can

Zonder vliegervaring piloot worden, dat zie je alleen in films. Toch is ‘Catch Me If You Can’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Niet alleen in Hollywood komen dit soort verhalen tot leven, ook in mijn eigen omgeving bleek een kennis minder papiertjes te hebben behaald dan dat wij dachten. Ik was erg onder de indruk toen hij vertelde over zijn behaalde masters. Met veel overtuiging vertelde hij over het onderzoek dat hij toentertijd uitvoerde; Dit ging over meer bomen in de stad voor een toename van CO2. Waarschijnlijk is ook dit verhaal gebakken lucht.

Doordat wij elkaar enkele keren per jaar spreken blijven de gesprekken altijd oppervlakkig. Voor mij is hij ‘de broer van’, en zijn zusje is een goede vriendin van mij. Ongeveer een maand geleden vertelde zij mij het hele verhaal; Haar broer bleek geen enkele opleiding te hebben afgerond.

“Hoe dan?” was mijn eerste reactie. Terugdenkend aan mijn eigen opleiding lijkt het mij een uitdaging om te doen ‘alsof’ je een studie afrondt. Het is een kunst om geloofwaardige verhalen te vertellen over docenten, opdrachten en studiegenoten. Daarnaast kan ik mijn ouders echt niet wijsmaken dat er geen diploma-uitreiking is omdat ze hier tegenwoordig niet aan doen. Ik vind het bizar dat hij dit vier jaar heeft volgehouden.

Uiteindelijk kwam de waarheid aan het licht: Door het niet halen van een aantal studiepunten had hij zijn Bachelor niet behaald. Met een beetje hulp is deze opdracht nu wel afgevinkt en kan de afstudeerhoed eindelijk in de lucht gegooid worden.