Di 6: Mijn studiekeuzes

Toen ik op de middelbare school zat wist ik het al: ‘ik wil meester worden’. Deze droom werd nog groter na het doen van mijn maatschappelijke stage op een basisschool. Toch heeft het meer dan tien jaar geduurd voordat ik de keuze maakte voor de pabo. In dit bericht omschrijf ik mijn studiekeuzes.

Mediamanagement (2008)

Een terugkerende situatie in mijn leven is dat ik overtuigd ben van een school of opleiding, maar uiteindelijk toch kies voor de tweede optie. Bij de keuze voor een middelbare school koos ik op het laatste moment voor een openbare school in plaats van de christelijke school waar mijn klasgenoten heengingen.

Tijdens mijn examenjaar (VMBO Kader) stonden er twee open dagen op de planning: Onderwijsassistent en het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR). Je raadt het al (en waarschijnlijk heb je ook de titel gelezen): Ik koos voor het GLR. Mijn puberende versie had helemaal geen zin om jarenlang kinderachtige opdrachten te moeten doen. Op de open dag zag ik studenten puzzels maken, ballen overgooien en knutselen. Daar had ik dus echt geen trek in. Creatief bezig zijn trok wel mijn aandacht. Op het VMBO was ik meer bezig met de schoolkrant dan het leren voor toetsen en het maken van verslagen. Als ik terugkijk ben ik nog steeds erg blij met deze keuze.

Lerarenopleiding Economie (2012)

Na het afronden van de opleiding Mediamanagement kon ik de stap maken naar het HBO. Ik had een 8 gehaald voor Economie tijdens mijn eindexamen (VMBO Kader) en koos daarom voor dit vak. Al snel bleek dat dit geen goede keuze was. Ik ben voor februari 2013 gestopt met deze studie.

IDM (2013)

Begin 2013 ben ik begonnen bij Optelec, waar ik de ‘nieuwe’ website ging vullen. In de tussentijd ging ik op zoek naar een opleiding. Ik stond ingeschreven voor Officemanagement (Associate Degree). Deze studie had veel overeenkomsten met Mediamanagement, maar het niveau was net iets hoger. Tijdens de open dag vertelde een meisje dat ze voor haar afstudeerproject de verjaardag van haar oma had georganiseerd. Binnen een paar minuten verdween de motivatie om deze weg in te slaan. In juli zocht ik het internet af voor een alternatief, omdat ik hier echt geen trek in had. Op een dag had ik de juiste zoektermen gebruikt en vond ik de opleiding Informatiedienstverlening en -management (IDM). Net zoals veel mensen heb ik hiervoor gekozen vanwege het label ‘de bibliotheekopleiding’, de focus lag echter meer op ICT.

Pabo (2018)

Op een zonnige zondagmiddag zat ik in de achtertuin. Ik was net afgestudeerd, maar ik stond op het punt om een ingrijpende keuze te maken.
Want…
Toen ik op de middelbare school zat wist ik het al: ‘ik wil meester worden’.