Za 4: Jeugdboeken die ook leuk zijn voor volwassenen

‘Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje, heet een schiereiland.’

Dit is de openingszin van het jeugdboek Lampje van Annet Schaap. Op de twee bladzijden voor de eerste paragrafen is dit schiereiland met een vuurtoren erop te zien. Het metafoor verrijkt deze illustraties, en de omgeving waar dit boek zich afspeelt is gelijk duidelijk voor de lezer.

In dit bericht ga ik jou overtuigen om jeugdliteratuur te gaan lezen. Vaak zijn ze geestig, speels, avontuurlijk, en vooral creatief geschreven: De manier waarop Lampje interacteert met de wind (Annet Schaap – Lampje), wanneer rovers de rode koets kapen (Paul Biegel – De Rode Prinses), of het moment dat een jongen besluit dat het thuis tijd wordt voor een Egyptische plaag (Guus Kuijer – Het boek van alle dingen). Dit is een kleine greep uit de titels die ik samen met leerlingen heb gelezen. De verhalen zijn bijzonder en onvoorspelbaar. Vaak heb ik de boeken zelf ook nog niet gelezen waardoor ik niet weet welke kant het verhaal op gaat. Voordat we een hoofdstuk gaan lezen voorspellen we hoe het verder loopt. Meestal zitten we er compleet naast en worden we verrast door de schrijver.

Tussen mijn zestiende en zesentwintigste levensjaar heb ik geen jeugdliteratuur gelezen en dat vind ik jammer. Het leest makkelijk weg en zit boordevol humor, woordspellingen en metaforen.

De lijst met Gouden Griffel winnaars is een goed startpunt. Bovengenoemde auteurs zijn alledrie bekroond met deze prijs, en ik gebruik vooral deze boeken om leerlingen enthousiast te maken om meer te gaan lezen.

ik zou het gewoon proberen want je wordt er echt een gelukkig mens door!

PS Lees hier de eerste vijfentwintig bladzijden van de Rode Prinses.