Za 3: ‘Ik weet het zeker’

Ze wist het zeker: 16 miljoen heeft vijf nullen. Om te demonstreren dat het getal zes nullen heeft schreef ik de som ‘1.000.000+600.000’ op het whiteboard; Zonder resultaat.

Dit hebben we allemaal wel een keer meegemaakt. Twee personen denken allebei het juiste antwoord te weten. Er ontstaat een gesprek waarbij niemand overtuigd wilt worden. Vervolgens krijgt iemand gelijk. Ook stort er een wereld ineen want het antwoord was fout. De stelligheid verdwijnt en maakt plaats voor het verwerken van de juiste informatie; Ze kwam erachter dat ze één nul miste.

Natuurlijk verwacht ik nu een reactie over ‘kritisch denken’ en deze keer ben ik je voor. Ik heb een paar seconden gereflecteerd op mijn getal en kwam tot de conclusie dat 16 miljoen wel degelijk zes nullen heeft.

Door wegwerkzaamheden sloeg de bus een aantal haltes over. Ik stond te wachten bij een bushalte en wist zeker dat hij hier vertrok. Volgens een voorbijganger zou ik hier nog wel even staan. Ik opende alle kastjes met bruikbare informatie: Vanochtend ben ik hier uitgestapt en op het bord (en 9292) stond dat hij hier zou vertrekken.

‘Ik wist het zeker’
Toch was ik pas opgelucht toen ik instapte op de aangegeven tijd.