Za 2: Rothko

Smaken verschillen; Dit is een korte disclaimer voordat mijn blogbericht begint.

Op 27 februari 2020 ben ik met een vriendin naar het Stedelijk Museum Schiedam geweest. Allereerst wil ik je aanraden om dit museum een keer te bezoeken. Tijdens ons bezoek waren er meerdere momenten dat ik verwonderd was; Ook als je niet thuis bent in de kunstwereld word je hier laagdrempelig verwelkomd. Klik hier en ontdek de tentoonstellingen die nu te zien zijn.

Vandaag wil ik het vooral hebben over de tentoonstelling Rothko & ik. Bij binnenkomst gingen we gelijk naar Rothko en kregen we een kaartje met het tijdstip waarop wij aan de beurt waren. Na een half uur konden we de kamer betreden.

Daar zaten we dan, in een stille ruimte, met een koptelefoon op ons hoofd om alle omgevingsgeluiden te weren. In het midden stond een bank met uitzicht op één van zijn beroemdste werken. Vijf minuten lang was dit schilderij voor ons alleen. Eerlijk gezegd waren wij onvoorbereid want ik had niet gedacht dat ik minuten lang naar een abstract doek zou turen. Daarnaast waren we met zijn tweeën en werd ik zelf uiteindelijk het hoogtepunt van onze tijd met Rothko. Het leek mij een goed idee om in alle hoeken van de kamer te gaan staan, en dan ook echt alle hoeken. Terwijl ik gefascineerd aan het kijken was naar gekleurde vakken ging het alarm af. Ik zat in een andere realiteit waarbij de piepjes pas later tot me doordrongen. Vervolgens huppelde ik weg alsof ik Charlie Chaplin was. Eindresultaat: Zij had meer oog voor mij en bezoekers konden op schermen meegenieten van mijn idiote actie.

Laten we het nog even over Mark hebben; Na onze ontmoeting mag ik hem wel bij zijn voornaam noemen. Voor ons onderonsje heb ik in het gastenboek gelezen dat andere bezoekers zich begaven op tropische eilanden en dat Grey, Orange on Maroon, No. 8 verschillende emoties opriep:

“”Mensen die huilen hebben dezelfde religieuze ervaring als ik toen ik het maakte.”

Mark Rothko

Mark,
Ik moet je teleurstellen.
Geen enkel traantje.
Zelfs geen waterige oogjes.
Maar ik heb wel genoten van de andere schoonheid in de kamer.